Da den sidste omgang restriktioner bortfaldt i februar, var der næppe mange i hotelerhvervet, der turde tro på, at sommeren ville byde på en samlet overnatningsvækst for branchen. Særligt i hovedstaden savnede man de internationale besøgende. Ikke desto mindre var der i juni, juli og august 13,6 pct. flere overnattende på hotellerne sammenlignet med rekordåret i 2019.

Selv de udenlandske overnatninger gik frem med 0,2 pct. i sommermånederne, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

”Det er rigtig glædeligt, at efterspørgslen lynhurtigt vendte tilbage til store dele af oplevelseserhvervet. Det havde blandt andre hotellerne brug for efter to udmagrende coronaår. Og vi er ikke i tvivl om, at virksomhederne kunne have fået endnu flere gæster, hvis den nødvendige kvalificerede arbejdskraft havde været til rådighed,” siger Kristian Nørgaard, politisk direktør i HORESTA.

Selvom tallene vækker stor glæde, så er bekymringerne bestemt ikke forbi, understreger Kristian Nørgaard.

”Vi har et erhverv, som vi kan være stolte af, og som vi alle holder af at gøre brug af, men desværre er den ene krise nu blevet erstattet af en anden. Mange virksomheder oplever lige nu, at der dumper historisk store regninger ind ad brevsprækken. Så store stigninger i udgifterne kan betyde, at det simpelthen er umuligt at skabe en sund forretning,” fortæller HORESTAs politiske direktør.

Store regionale forskelle

Region Midtjylland har løftet antallet af hotelovernatninger med hele 20 pct. I den anden ende lå Region Sjælland, som dog stadig havde 6,6 pct. flere overnatninger end i 2019. I Region Hovedstaden har der været 12 pct. flere hotelovernatninger, men det skal ses i lyset af, at der under krisen åbnet 5.000 nye værelser, hvilket har intensiveret konkurrencen på markedet.

”Inden pandemien havde erhvervet gjort klar til at trykke på speederen og løfte branchen til et hidtil uset niveau. Så kom coronaen og trykkede ufrivilligt på turismens pauseknap. Da erhvervet så endelig blev fri af restriktionerne, var erhvervet klar, men nu er de så igen vidner til, at noget udefrakommende forhindrer dem i at drive virksomhed,” siger Kristian Nørgaard, og fortsætter:

”Der er brug for, at vi hjælper erhvervet bedst muligt gennem denne krise. Der er brug for, at danskerne bakker op om deres yndlingsrestauranter, favorithoteller og de oplevelsesvirksomheder, som de holder allermest af. Og fra politisk side er der brug for at, at man gør det billigere at drive virksomhed ved at sænke momsen og det skyhøje afgiftsniveau, som erhvervet er underlagt,” siger HORESTAs politiske direktør, Kristian Nørgaard.

Bühlmann lander atter et tocifret millionoverskud

Den danske hotelkoncern Bühlmann er kommet ud af 2023 med et tocifret årsresultat, som samtidig er det næstbedste resultat til dato. Nu ser koncernen frem til at vækste sin portefølje yderligere.

Log ind