I en sag om en medarbejder, som besvimede ved sit skrivebord på arbejdspladsen, slog hovedet ned i gulvet og efterfølgende udviklede posttraumatisk hovedpine, har Højesteret fundet, at der var tale om en arbejdsskade. Forsikringsselskabet ville ikke anerkende skaden som omfattet af arbejdsskadesikringsloven og medarbejderen klagede derfor til Ankestyrelsen.

Ankestyrelsen vurderede, på trods af at personskaden ikke var forårsaget eller forværret af arbejdsforholdene, at skaden faktisk var omfattet af arbejdsskadesikringsloven, og derfor måtte anses som en arbejdsskade.

Sagen blev herefter indbragt for domstolene, hvor både Østre Landsret og Højesteret vurderede, at skaden var en arbejdsskade. Landsretten lagde til grund, at selvom medarbejderen ville have haft de samme følger, såfremt hændelsen var sket under de samme fysiske omstændigheder hjemme hos hende selv eller et tredje sted, var der tale om en arbejdsskade.

Højesteret udtalte, at posttraumatisk hovedpine er en skade omfattet af arbejdsskadesikringsloven, og da denne skade blev pådraget, da medarbejderen var i færd med at udføre sit arbejde, var der således tale om en arbejdsskade. Højesteret udtalte endvidere, at det ikke havde betydning, at arbejdsforholdene ikke var årsag til selve besvimelsen.  

“Højesteretsdommen er en ændring af retspraksis. Det har ikke længere betydning, om selve arbejdsforholdene har forårsaget eller forværret skaden. Det er alene nødvendigt, at personskaden indtræder i forbindelse med medarbejderens udførsel af sit arbejde, og det er således tidspunktet for personskadens indtræden, der er afgørende for, om der er tale om en arbejdsskade. Det vil få betydning i forhold til, hvilke skader der skal anmeldes som arbejdsskader. Det vil på sin vis være lettere for arbejdsgiveren fordi man ikke længere behøver at undersøge, hvilke følger der har været før selve anmeldelsen,” siger Vivi Nedergaard Lambert, der er juridisk konsulent i HORESTA.

Medlemmer kan kontakte HORESTA for nærmere rådgivning vedrørende arbejdsskade og arbejdsmiljø ved at kontakte HORESTAs juridiske callcenter på callcenter@horesta.dk eller 35 24 80 40.

Log ind