Restaurantbranchen satte i 2023 omsætningsrekord med en samlet omsætning på over 60 milliarder kroner. Men nu viser en beregning fra HORESTA, at der er mere bag de 60 milliarder end som så. Reelt er der tale om en tilbagegang sammenlignet med 2022.

Omsætningen steg i 2023 med lidt over seks procent og dermed var væksten lavere end inflationen, hvilket har været med til at presse branchen.

”Restauranterne har de seneste år skullet tilpasse sig en ny virkelighed med høje energi- og fødevarepriser samt høje lønomkostninger. Når vi er i en periode med høj inflation, har de 60 milliarder, der ellers lyder fremragende, ikke har samme værdi, som tidligere. Inflationen har kort sagt udhulet væksten,” siger Jonas Kjær, der er cheføkonom i HORESTA.

Realvæksten i restauranternes omsætning, altså omsætningen fratrukket inflationen, har igennem en længere årrække været på omkring fire procent. Det niveau har branchen ligget et stykke under, hvilket også er tilfældet for 2023. Dermed er der tale om noget, der ligner en nul-realvækst i branchen siden 2019. Fra 2022 til 2023 har der i realvæksten været en nedgang på 0,9 procent.

”Selvom branchen omsætter for rekordstore beløb er de høje omkostninger stadig en kæmpe udfordring. Når virksomheder i branchen samtidig er nødt til at takke nej til ordrer på grund af manglende kvalificeret arbejdskraft forstærkes effekten kun. Derfor er det afgørende, at branchen får mulighed for at ansætte flere medarbejdere fra områder uden for EU, hvor arbejdskraften er tilgængelig,” fortæller Jeppe Møller-Herskind, der er viceadministrerende direktør i HORESTA.

Vil kompensere hoteller ved metrobyggeri

Når næste fase af metrobyggeriet går i gang, kan centrale hoteller i København se frem til byggestøj og opgravede gader. HORESTA vil have kompensation til hoteller på lige fod med andre naboer.

Log ind