Når det kommer til fyldte hotelværelser, ligger Danmark helt i top blandt de nordiske lande.
I konkrete tal var den gennemsnitlige belægning i Danmark således 60 pct. for helåret 2023, mens den i Sverige var 57 pct., Norge var 54 pct. og Finland var 52 pct. Det viser en brancherapport udarbejdet af HORESTA, som afdækker udviklingen i hotel- og restaurationsbranchen de seneste år.
Ifølge HORESTA bringer det den danske hotelbranche i en spændende position.
”Danmark lægger tydelig afstand til vores nordiske nabolande. Herhjemme er det overvejende hotellerne i storbyerne, der trækker meget op i statistikkerne,” forklarer cheføkonom Jonas Kjær, som har udarbejdet brancherapporten.
(Artiklen fortsætter under grafikken)
Mange nye hoteller
I løbet af de seneste år er der opført mange nye hoteller i Danmark, hvilket har ført til stor kapacitetsvækst.
Men ser man på udviklingen i belægningsprocenten siden 2017, som er basisåret i rapporten, er den gennemsnitlige belægningsprocent i alle de nordiske lande faktisk faldet en smule. Størst har faldet været i Finland med 6 pct., dernæst Norge med 4 pct., Danmark med 3 pct. og Sverige med 1 pct.
Ifølge Jonas Kjær er det dog ikke et tegn på at markedet som helhed udvikler sig negativt, at belægningen er faldet i Danmark i perioden.
”Der blev projekteret mange nye hotelbyggerier i Danmark i årene op til pandemien. De er gradvist færdigbygget og åbnet under og efter pandemien. Med en større hotelkapacitet følger derfor naturligt en lidt lavere belægning, da der ganske enkelt er kommet flere værelser til. Men opførelsen af de mange nye hoteller kommer jo netop grundet en stor efterspørgsel og investeringslyst efter flere hoteller i Danmark, og det er positivt,” siger Jonas Kjær.
At danske hoteller er i front på belægning er godt nyt for hotelbranchen.
”Den markante kapacitetsvækst de senere år er et udtryk for, at branchen og markedet tror på fremtidig vækst. Investeringslysten på det danske hotelmarked er stor. Vi har især set stor interesse fra udenlandske aktører de senere år,” afslutter Jonas Kjær.
Den høje belægning er særligt imponerende, når man tager i betragtning, at Danmark også har fået tilført flest nye værelser. Hvor værelseskapaciteten i de øvrige nordiske lande siden 2017 er steget med mellem 11 og 13 pct., er der i samme periode kommet 27 pct. flere hotelværelser i Danmark.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Manglende Airbnb-evaluering skaber frustration i branchen
22-12-2024
-
Dagrofa overtager Den Danske Spiseguide
22-12-2024
-
Nyt luksushotel på vej i Næstved skaber debat
22-12-2024
-
Unge ejere genopliver historisk badehotel på Langeland
22-12-2024
-
Historisk vandrehjem moderniseres med stor donation
22-12-2024
-
Forbrugertillid når årets bund
22-12-2024
-
Lindner Hotels søger løsning efter konkursbegæring
22-12-2024