Reglen for udenlandske studerende, der har en gyldig opholds- og arbejdstilalldelse i Danmark, har gennem mange år været sådan, at de har måttet arbejde i op til 20 timer om ugen. Det svarer til 86,66 timer hver kalendermåned, idet grænsen på de 20 timer har været opgjort pr. kalendermåned.

Reglerne er pr. 1. juli 2024 imidlertid nu ændret, således at udenlandske studerende fremover må arbejde op til 90 timer opgjort pr. kalendermåned. Udenlandske studerende får dermed mulighed for at arbejde godt yderligere tre timer mere pr. måned. Arbejdstiden kan således godt variere fra uge til uge, men må altså samlet ikke komme over 90 timer opgjort pr. kalendermåned.

De nye regler om arbejdstiden gælder ikke kun for de, der får en opholds- og arbejdstilladelse fra den 1. juli 2024 og frem, men også for de udenlandske studerende, som har fået deres opholds- og arbejdstilladelse tidligere end dette tidspunkt. Selve timeændringen gælder dog alene fremadrettet, dvs. ved opgørelse fra juli måned 2024 og frem.

De udenlandske studerende har fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) modtaget et brev, hvoraf reglerne fremgår. Det fremgår af brevet, at brevet tjener som dokumentation for, at den studerende må arbejde 90 timer pr. Måned. Derudover opfordres den studerende til altid at have brevet med sig.

Som alternativ til at have brevet på sig, kan den studerende i stedet ansøge om et nyt opholdskort, hvoraf det vil fremgå, at den studerende kan arbejde 90 timer pr. måned. Herfor skal der dog betales et gebyr på 1.270 kroner.

Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte HORESTAs erhvervsjuridiske chef, Kaare Friis Petersen.

20240521 DSC09919
Erhvervsjuridisk chef
Kaare Friis Petersen

5 gode råd til dig, der skal opsige en medarbejder

Der er mange elementer at tage høje for, hvis du skal opsige en medarbejder, blandt andet opsigelsesvarsel, fratrædelsesgodtgørelse og begrundelse. Derfor har vores juridiske eksperter samlet fem gode råd til dig, der håndterer opsigelser.

Log ind