Den seneste undersøgelse om rekruttering, lavet af STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering), dækker perioden september 2023 til februar 2024. Her er der sket et lille fald i antallet af forgæves rekrutteringer sammenlignet med sidste år, da tallet er gået fra 39 procent til 31 procent.

Faldet kan givetvis forklares med den supplerende beløbsordning, der blev indført i foråret 2023 med det formål at lette adgangen til international arbejdskraft. Den nye ordning skulle indirekte gøre op med de mange formodningsafslag, der blev givet som følge af for høje lønniveauer.

På trods af, at der er færre hoteller og restauranter, som rekrutterer forgæves, er branchen stadigvæk det erhverv med flest forgæves rekrutteringer, fremgår det af undersøgelsen fra STAR.

Dette understøttes af undersøgelsens tal for de virksomheder, der oplever produktionsbegrænsninger som følge af rekrutteringsudfordringer. Her svarer knap hver anden virksomhed inden for hoteller og restauranter, at de oplever produktionsbegrænsninger.

Af de 31 procent forgæves rekrutteringer i hotel- og restauranterhvervet valgte virksomhederne i cirka halvdelen af tilfældene at ansætte en person med andre kvalifikationer, end de oprindeligt søgte. 15 procent af stillingerne endte med ikke at blive besat.

Kokke og tjenere er fortsat meget højt på listen over jobfunktioner med mange forgæves rekrutteringer. I perioden september til februar endte 3.320 rekrutteringsforsøg inden for disse fag uden ansættelse af en person med de rette kvalifikationer. Det er for begge fag en forgæves rekrutteringsrate på henholdsvis 24 procent for kokke og 32 procent for tjenere.

Øget investeringslyst blandt hoteller

Tal fra Danmarks Statistik viser, at hotellernes lyst til at investere er steget i 2024. HORESTA påpeger dog, at lovgivning og dårligere adgang til finansiering spænder ben.

Strawberry-hotel bliver det første i verden

Indtil videre er et af Strawberrys Clarion-hoteller i Skandinavien såvel det første som det eneste hotel, hvor det er muligt for gæsterne at låse sig ind med digitale nøgler fra både Google og Apple.

Log ind