Med den nye uddannelsesreform, som regeringen har lagt op til, er det visionen, at ca. 40 pct. af en ungdomsårgang på sigt skal gennemføre en såkaldt EPX, som den nye uddannelse er døbt.
Uddannelsen er i udgangspunktet 2-årig med mulighed for overbygning, der muliggør, den videre vej til professionsbacheloruddannelser eller en akademisk bacheloruddannelse.
Fødevarer og gastronomi bør prioriteres
Forhandlingerne om den kommende uddannelsesreform er netop gået i gang, og her er der en vigtig dagsorden for HORESTA: Fødevarer og gastronomi skal prioriteres på niveau med andre centrale uddannelsesområder.
”Skiftende regeringer har uden held arbejdet på at få flere unge til at søge ind på erhvervsuddannelser. Hotel- og restauranterhvervet oplever, at mange i dag vælger de erhvervsfaglige uddannelser fra, fordi de sammen med kammeraterne søger ind på de klassiske gymnasiale uddannelser. Det er en skam, for erhvervet står med store udfordring,” siger Pia Svane, Chef for uddannelse og konkurrencer hos HORESTA.
Da regeringens udspil til uddannelsesreformen blev lanceret i oktober 2024, efterspurgte vi en dedikeret fødevarelinje. For fødevaresektoren er en essentiel del af Danmarks beskæftigelse og dermed med væsentlig betydning for vores økonomi.
”Derfor bør det også afspejles i uddannelsessystemet. Det skal være klart og tydeligt, at gastronomi og fødevarer er en væsentlig uddannelsesgren og en mulig karrierevej. Fødevarer og gastronomiens betydning skal italesættes og prioriteres klarere i den nye ungdomsuddannelse,” siger Pia Svane.
Et vækstområde
Restauranterhvervet er et væksterhverv, der har oplevet betydelig fremgang over de seneste år.
Branchetallene taler for sig selv: Restauranter og hoteller bidrager med en årlig omsætning i milliardklassen, og beskæftigelsen er vokset markant over det seneste årti.
Trods denne vækst er der udfordringer. Rekruttering af kokke og tjenere er blevet stadig vanskeligere, og hver tredje rekruttering i hotel- og restaurationsbranchen er forgæves. Derfor er det afgørende, at den nye ungdomsuddannelse bliver indrettet med blik for fremtidens behov.
”Vi uddanner i dag alt for få elever i forhold til det reelle behov i branchen. Restaurationsbranchen er en af de største vækstbrancher i Danmark. Derfor er det helt åbenlyst, at området bør have en særskilt faglinje, hvor eleverne uddannes indenfor et område, hvor der eksisterer gode uddannelses- og karrieremuligheder med høj jobsikkerhed,” siger Pia Svane.
Gastronomiens betydning for turismen
Foruden at være en central del af fødevareerhvervet spiller gastronomien en afgørende rolle i Danmarks turisme- og oplevelsessektor. Turismen bidrager årligt med milliarder til dansk økonomi, og unikke gastronomiske oplevelser er en væsentlig del af Danmarks tiltrækningskraft som destination.
Derfor er det ikke kun restauranterne og hotellerne, der har en interesse i en stærk gastronomilinje. Det er også afgørende for at fastholde og styrke Danmarks position som en førende turismedestination.
”Vi opfordrer politikerne til at sikre, at gastronomi og fødevarer får den nødvendige prioritering i den nye ungdomsuddannelse. Det er en investering i Danmarks fremtid,” afslutter Pia Svane.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Dansk turisme i vækst: november slår nye overnatningsrekorder
10-01-2025
-
Enklere regler skal få flere unge i fritidsjob
10-01-2025
-
Ny direktør i Paradis vil udnytte fordele med franchisetagere
10-01-2025
-
Ny restaurant åbner på en af Københavns dyreste adresser: Gammel kending må lade livet
10-01-2025
-
Konkursramt hotel solgt på tvangsauktion
10-01-2025
-
Badehotel indgår aftale med kendte ansigter
10-01-2025