Det er svært at komme igennem med ophævelse af en uddannelsesaftale - men ikke umuligt. Det står klart i en konkret sag fra Tvistighedsnævnet.
I den konkrete sag havde medarbejderen optrådt illoyalt over for virksomheden ved at have fremstået som ansat på en kommende konkurrents hjemmeside.
Eleven havde forinden efterspurgt virksomheden om en gensidig ophævelse af uddannelsesaftalen, hvilket virksomheden havde afvist. Herefter sygemeldte eleven sig, men raskmeldte sig igen, da eleven skulle på skoleophold. Eleven havde på dette tidspunkt lidt over et halvt år tilbage af sin elevtid.
Virksomheden indskærpede på et møde elevens loyalitetspligt over for eleven.
Fremgik på konkurrents hjemmeside
Senere samme aften blev virksomheden opmærksom på, at eleven fremgik på en kommende konkurrents hjemmeside. På baggrund heraf bortviste virksomheden eleven og fremsatte efterfølgende krav om, at eleven skulle betale godtgørelse i henhold til erhvervsuddannelsesloven for misligholdelse af uddannelsesaftalen. Sagen blev af virksomheden indbragt for Tvistighedsnævnet.
Eleven gjorde gældende, at der var tale om en demohjemmeside, der ikke var offentlig tilgængelig. Samt at eleven ikke var ansat hos konkurrenten, som først åbnede en måned senere, men der havde været snak med konkurrenten om, at eleven efter endt læretid skulle starte.
Karina Lafrenz kunne i den konkrete sag føre bevis for, at hjemmesiden var offentlig tilgængelig, og at hjemmesiden for en udefrakommende ikke fremstod som en demoside.
Det har i sagen yderligere spillet ind, at eleven havde sine egne kunder, som via hjemmesiden kunne få den opfattelse, at eleven fremadrettet ville arbejde hos den konkurrerende virksomhed.
Elev måtte betale godtgørelse
Efter en tilkendegivelse fra dommeren i Tvistighedsnævnet blev sagen efter gennemførelse forligt på, at eleven betalte ½ månedsløn i godtgørelse til virksomheden.
Advokat Karina Lafrenz udtaler om sagen:
”En elev eller medarbejder er omfattet af en loyalitetsforpligtelse over for den virksomhed, som de arbejder for. Dette betyder blandt andet, at vedkommende ikke må reklamere for en konkurrerende virksomhed. Sker dette er der tale om misligholdelse af ansættelsesforholdet, som kan medføre en berettiget bortvisning, eller som i den konkrete sag ophævelse af uddannelsesaftalen.”
I erhvervsuddannelsesloven er der endvidere hjemmel til, at enten virksomheden eller eleven kan kræve en godtgørelse for ophævelse af uddannelsesaftalen, hvis det kan bevises, at den modsatte part har misligholdt uddannelsesaftalen. Dette er straks sværere at komme igennem med på virksomhedens side, men det lykkedes i den konkrete sag.
Medlemmer kan kontakte HORESTA for nærmere rådgivning vedrørende loyalitetspligten eller ophævelse af en uddannelsesaftale, såfremt dette skulle blive nødvendigt. Ring da til HORESTA’s juridiske callcenter på 35 24 80 40.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Michelin-restaurant ansætter 28-årig direktør
09-01-2025
-
Skattemyndigheder intensiverer kontrol med korttidsudlejere
09-01-2025
-
Danmark topper med flest restauranter pr. indbygger
09-01-2025
-
Norwegian: Grønne brændstoffer er afgørende for luftfartens fremtid
09-01-2025
-
Nye regler for udeservering i København
09-01-2025
-
Vestkysten overgår København i udenlandske turister
09-01-2025
-
Pæn vækst i pensionsopsparingen hos PensionDanmark i 2024
09-01-2025
-
Legoland søger 700 medarbejdere til sæsonstart
09-01-2025